Trees for All werkt op Borneo (Kalimantan) aan het herstel van tropisch regenwoud. We doen dit samen met onze partner Borneo Nature Foundation (BNF). We planten dit jaar maar liefst 125.000 bomen in Nationaal Park Sebangau, om zo de unieke veenmoerasbossen te herstellen. Het is een projectgebied vol uitdagingen, maar daarmee ook een plek om écht impact te maken. In september gingen twee collega’s van Trees for All op bezoek om te kijken hoe ons project ervoor staat!

Wat doen we ook alweer op Borneo?

Op het Indonesische deel van het eiland Borneo ligt het prachtige Nationaal Park Sebangau. Dit is een natuurgebied van 570.000 hectare, waar unieke veenmoerasbossen voorkomen. Helaas hebben branden in 2015 en 2019 grote delen van dit bos verwoest. Daarom planten we samen met BNF 125.000 nieuwe bomen.

Dit is niet alleen belangrijk om de natuur te herstellen, maar ook omdat de bodem van dit nationale park één van de grootste koolstofvoorraden ter wereld bevat. Als het bos verdwijnt, komt al die CO2 vrij: een regelrechte klimaatramp. En die willen we voorkomen door het bestaande bos te behouden en te herstellen.

Een project vol uitdagingen

Het bosherstel op Borneo is geen eenvoudige taak. Zo staat het veenmoerasbos voor het grootste deel van het jaar onder water. Bovendien liggen de plantlocaties erg afgelegen en worden ze overwoekerd door varens en zegge (een grassoort). Ook is de grond op sommige plekken verzakt. Daardoor ontstaan er black-water pools: waterpoelen die kokend heet worden in de zon.

Eén van de black-water pools.

Deze uitdagingen zorgen ervoor dat we heel nauwkeurig moeten bekijken op welke plekken we wel en geen bomen planten. De jonge boompjes kunnen in de black pools bijvoorbeeld niet overleven, want door de hitte verbranden hun wortels. En ze mogen ook weer niet te droog staan. Gelukkig doet BNF gedegen onderzoek naar de mogelijkheden om de bomen met meer succes aan te planten. Daarover vertelden ze ons alles tijdens het projectbezoek.

Professionele monitoring

We mochten vier dagen op pad met het lokale team. Daarbij werden we begeleid door Berni en Pau, die allebei al zo’n 15 jaar bij BNF betrokken zijn. Samen bezochten we drie verschillende plantlocaties. Op twee van deze locaties zijn de bomen al geplant. De derde locatie volgt wanneer er regen gaat vallen – hopelijk snel!

We waren onder de indruk van de professionele manier waarop BNF te werk gaat. De organisatie is opgezet door wetenschappers en dat is terug te zien in de werkwijze. Voor elk aanplantgebied is er een eigen aanpak, waarbij de bomen zijn geplant volgens een duidelijke structuur. Ook ligt er veel nadruk op monitoring van de bomen. Veel boompjes zijn gelabeld, zodat BNF nauwkeurig kan volgen hoe het met ze gaat. De eerste monitoringsronde vindt na een half jaar plaats, daarna volgt jaarlijks een nieuwe ronde. En in de tussentijd wordt alle informatie over de groei van boompjes geanalyseerd en bijgehouden.

Deze aanpak zien wij als een grote meerwaarde binnen het project. Het planten van bomen is één ding, maar het gaat er uiteindelijk om dat ze uitgroeien tot een sterk en volwassen bos. BNF laat zien die taak heel serieus te nemen.