3. Koop een goede (tweedehands) kunstkerstboom

Een kunstkerstboom zien we bij Trees for All als een duurzame optie, mits je die boom jaren achter elkaar gebruikt. Aan hoeveel jaar je dan moet denken? Daarover verschillen de inzichten nog. Volgens Milieu Centraal moet je uitgaan van minimaal zes à tien jaar; volgens Milieudefensie zelfs aan negen tot zeventien jaar.

De klimaatbelasting van een kunstboom is namelijk hoger dan de impact van een levende boom. Dat komt onder andere doordat een kunstboom eerst gemaakt moet worden. Maar de langere levensduur van een kunstkerstboom compenseert die impact weer. Kies verder voor een kunstboom van kwaliteit, zodat je er zo lang mogelijk iets aan hebt. Je kunt natuurlijk ook een kijkje nemen op Marktplaats of bij een kringloopwinkel in de buurt.

4. Adopteer een kerstboom met kluit

Wil je per se een levende kerstboom in huis neerzetten? Dan kun je overwegen een kerstboom te huren of adopteren. Dit zijn kerstbomen met een kluit, die je zelf ophaalt bij een kwekerij. Na de feestdagen breng je de boom weer terug naar de kweker, die de boom terug in de grond plant.

Adopteer een kerstboom is een voorbeeld van een biologische kwekerij waar je je boom kunt adopteren. De kwekerijen die hierbij zijn aangesloten, kweken kerstbomen op een speciale manier. Ze zorgen ervoor dat de bomen een compact wortelstelsel ontwikkelen, waarbinnen de haarvaten intact blijven. Hierdoor overleeft uiteindelijk 80 tot 90% van de kerstbomen de herplant.

De adoptiebomen keren tussen de drie en vijf keer terug in Nederlandse huiskamers. Hoewel zo’n boom dus niet het eeuwige leven heeft, is het wel weer een stapje duurzamer dan een kerstboom kopen die je datzelfde jaar nog afdankt.