Chief Tree Planting Officer

Floris noemt zichzelf gekscherend de ‘Chief Tree Planting Officer’ van de organisatie. Daarnaast is hij General Manager van het DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal. Hij werkt al sinds 2003 in de (internationale) hotelsector, een sector “met een hele grote voetafdruk”. Floris: “Met elke overnachting produceren hotelgasten gemiddeld 47 kilo aan CO2. Vooral door de (vlieg)reis die ermee gepaard gaat, maar ook door bijvoorbeeld airco’s, verlichting en waterverbruik.”

“Ik was verbaasd dat zoiets simpels nog niet bestond.”

– Floris Licht, oprichter Hotels for Trees

Voor de Executive Master Business Administration die hij in 2020 deed, schreef Floris een businessplan voor Hotels for Trees. Dat leverde een mooi cijfer op, maar belandde vervolgens op de plank. Pas tijdens een duurzaam event kwam het idee weer naar boven. Een van de opdrachten tijdens dit event was: je verbazing delen over iets wat makkelijk duurzamer zou kunnen. Floris verbaasde zich al langer over de onnodige schoonmaakbeurten in hotels. Na enthousiaste reacties van andere aanwezigen, wist Floris het zeker: Hotels for Trees moest er komen.

“Ik was eigenlijk verbaasd dat zoiets simpels nog niet bestond”, vertelt hij. “Je had al wel hotels die gasten stimuleerden de schoonmaak te skippen, maar die staken de besparing vaak in eigen zak. Dat is greenwashing, vind ik.”