De verschillende groeifases van een bos

Een bos is niet van de ene op de andere dag een bos. Het groeit in fases. Na de aanplant duurt het nog tientallen jaren voor een bos volwassen is. En pas nog veel later kun je spreken van een volgroeid bos, waarin bomen, planten, dieren, schimmels en micro-organismen optimaal met elkaar samenleven. Toch gebeurt er in de tussentijd een heleboel in een bos!

Concurrentie tussen bomen

De bomen die we planten, groeien elk jaar. In de loop der jaren worden hun takken en stam steeds dikker en langer. Tegelijkertijd is er voor bomen maar beperkte ruimte op een perceel om te groeien. Daardoor ontstaat er concurrentie tussen de bomen: ze strijden onderling om de hoeveelheid ruimte en licht.

De snelgroeiende soorten, zoals de berk en ratelpopulier, kunnen al snel boven andere bomen en struiken uit groeien. De soorten die goed in de schaduw gedijen, zoals de beuk en linde, wachten hun kans af. Zij groeien dus vaak wat langzamer. In de loop er jaren maken de snelgroeiende soorten steeds meer plaats voor de ‘schaduwverdragende’ soorten. Zo ontstaat er stap voor stap een gelaagd en gevarieerd bos.

Dit zijn de fases die een gemiddeld Nederlands bos doormaakt:De groeifases van een Nederlands bos zien er op hoofdlijnen zo uit:

Impact-Boom-nl